Пореден проект за медиен закон беше представен в Банско

Поредният проект за Закон за радио и телевизия беше представен в неделя в Банско на годишната среща на Българската медийна коалиция (БМК). Съставянето на подобен текст от медийни експерти и юристи се превърна в традиция през последните години, но до консолидация на гилдията и прокарването на текст в парламента така и не се стига.

Новият проект предвижда съставянето на обществен съвет, който ще участва в разпределението на държавната субсидия за БНТ и БНР. Частните оператори също ще могат да кандидатстват за финансиране, ако правят предавания с обществен характер. Предлага се и гражданска квота от една трета в бъдещия регулаторен орган.

"Този проект не цели персонални промени", каза юристът и медиен експерт Нели Огнянова, която е работила по текста. Не се предвижда и предсрочно прекратяване на мандатите на генералните директори на държавните радио и телевизия, както и на членовете на регулатора. Според председателя на БМК Георги Лозанов целта е „намаляване на държавата за сметка на гражданския сектор в медиите, прозрачност и пазарна ориентация".