Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известни разследващи журналисти споделиха опит в Благоевград

Днес Благоевград беше домакин на първия майсторски клас по разследваща журналистика. 

Организатор на семинара е Асоциация „Прозрачност без граници“, която от години работи за развитие на гражданската активност. 

Гост лектори, които споделиха своя личен опит със своите разследващи репортажи, бяха журналистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Йово Николов.

„Да си разследващ журналист изисква много търпение, но когато накрая излиза истината с дадения материал има едно голямо удовлетворение“, каза Йово Николов, острото перо на вестник „Капитал“. 

Миролюба Бенатова разказа за предизвикателствата на репортажната журналистика, а Генка Шикерова говори за опита си в разследването на обществени поръчки в извънредно положение. 

Председателят на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов  представи пред журналистите от регионалните медии резултати от мониторинга на поръчката за тунел „Железница“ и основни принципи на гражданското наблюдение.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Агнес Манова:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Димо Дренчев оглави листата на „Възраждане” в Перник

Настоящият депутат Димо Дренчев оглавява кандидатската листа на „Възраждане” в Перник за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори. Тя е изцяло партийна и включва седем кандидати за народни представители. Партия „Възраждане” влиза с чиста съвест в предстоящата надпревара, каза при представянето на листата водачът й Димо Дренчев, който е и..

публикувано на 29.04.24 в 13:42

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници, а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 12:30

Шест села в Дупнишка област са с ново осветление

Ново улично осветление е пуснато в шестте най-големи села в Дупнишко - Яхиново, Червен брег, Крайници, Бистрица, Самораново и Джерман. Това стана по проект за 1,5 мил. лева, финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021година. Реализацията на проекта се забави и покрай честите избори и около местния вот миналата..

публикувано на 29.04.24 в 10:57

Катастрофа край Югозападния университет

Катастрофа стана днес близо до Югозападния университет в Благоевград. Сигнал за инцидента е получен около 09:24 часа. По първоначални данни на кръстовището между ул. "Иван Михайлов" и бул. "Св. Димитър Солунски" са се ударили два леки автомобила. Водачката на единия е с оплаквания от болки в главата, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград...

публикувано на 29.04.24 в 10:52

НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка

Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, съобщават от НОИ. Това решение бе..

публикувано на 29.04.24 в 09:32

Президентско вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите Без да оспорва..

публикувано на 29.04.24 в 09:24

Пред служебния премиер теглят номерата на машините за изборите

В Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни. Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Поканени са и представители на Централната избирателна комисия, на..

публикувано на 29.04.24 в 09:16