English   14390 НПО
ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ ЗА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ




НПО Профил

Център за развитие на медиите

Център за развитие на медиите

Фондация
Актуализиран профил през послeдната една година
Статистика и допълнителна информация
 

Дейност

Сфера на дейност
Друго
 
Мисия на организацията
Център за развитие на медиите е създаден през 1998 г. с цел да съдейства за утвърждаване на свободата на словото, безпрепятствения обмен и разпространение на информация, за подпомагане на независимите медии в България, за насърчаване на съвременната българска журналистика, както и за разширяване на сътрудничеството между държавната администрация, частния сектор, образователните институции и неправителствените организации, с оглед по-нататъшното демократизиране и либерализация на българския медиен сектор.

ЦРМ работи за изграждането на добре информирана професионална медийна общност с широки международни контакти и висок обществен статут в България. ЦРМ създава партньорства с медийни институции от Европа и САЩ за разработване на програми за медийна грамотност, професионална квалификация за журналисти, изработване на изследвания в областта на медиите.
Главни насоки в дейността на ЦРМ

Център за развитие на медиите, в качеството си на юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, работи за изпълнение на мисията си чрез:

1. Подкрепа на образованието и квалификацията на заетите в областта на медиите

2. Изследвания в областта на медиите

3. Проучвания на ефективността на действащите нормативни актове и подпомагане на законодателната дейност в областта на електронните медии и печата

4. Популяризиране на опита на журналистиката в страните с богати демократични традиции

5. Стимулиране на обмена на идеи между специалисти в областта на медиите

6. Подобряване на качеството на информацията за медийния сектор и на информационния обмен и сътрудничеството между България и други страни

7. Развитие на либерален медиен пазар при спазване на принципите на равнопоставеност на участниците в него

8. Подпомагане на разпространението на правни знания сред работещите в сферата на медиите в страната по отношение на защитата и упражняването на техните професионални права и свободи

9. Предоставяне на консултации и експертна помощ по подготовка, кандидатствуване и защита на медийни проекти на организации с нестопанска цел и тяхното управление

10. Организиране и участия в симпозиуми, конференции, семинари, изложби и други публични изяви и инициативи.
 
Цели на организацията
Фондацията като юридическо лице с нестопанска цел с преобразуването се определя за извършване на общественополезна дейност по смисъла на чл. 2 и чл. 38 от ЗЮЛНЦ, с цел подпомагане на създадени по установения ред в страната електронни и печатни медии.

Последен проект/инициатива

Година на приключване:
МЕДИЯ ХЪБ ЗА СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО
 
Описание:
МЕДИЯ ХЪБ ЗА СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“ е проект за поощряване на младежкото предприемачество в областта на социалната икономика. Проектът е в подкрепа на стратегическата цел на Национална програма за младежта 2016-2020 - „Създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща среда за качествена професионална реализация на младите хора в България“ чрез насърчаване и разпространение на разбирането за социалното младежко предприемачество в областта на аудиовизуалния и информационно-медийния сектор и е средство за придобиване на нови знания и умения, и инструмент за икономически просперитет на преките участници и всички заинтересовани страни. Проектът разчита на кръстосания подход на две едноседмични младежки обучения: „Младежка медийна и ИКТ Лаборатория“ и „Академия за социални предприемачи“ в областта на аудиовизуалните, медийни и информационни услуги с участието на успели млади предприемачи и специалисти в ролята на ментори и лектори. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020), Министерство на младежта и спорта, договор 25-00-27/17.09.2018 г.

Финансова информация

Годишен оборот за последната приключила година:
20 000 - 100 000

История

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ КОНКУРС „MTEL MEDIA MASTERS“ (2010-2017) - ЦРМ ежегодно партнира на Мтел за провеждането на ежегодния журналистически конкурс „Mtel Media Masters“, който отличава най-добрите журналистически материали, показващи как технологиите, иновациите и научните открития влияят върху живота ни и го променят. Екипът на ЦРМ предоставя професионално съдействие на Мтел при организацията, популяризирането и осъществяването на конкурса, като популяризира и разяснява целите на проекта, извършва проучване и подбор на конкурсни материали, подходящи за участие в конкурса; промотира конкурса сред журналистите и повишава интереса за участие в него; организира и подпомага работата на независимото жури, включително като осъществява първоначална селекция на постъпилите материали, съвместно с Фондация „Медийна демокрация“.

ПРОЕКТ „УСТОЙЧИВОСТ И РАЗВИТИЕ НА ЕКИПА ПО ПИСАНЕ НА ДЖЕНДЪР ТЕМАТИКА КЪМ СТУДЕНТСКАТА ОНЛАЙН МЕДИА“ - СОМ (2016) - Проектът осигури привличане вниманието и повишаване на чувствителността на младите хора към темата за равнопоставеността на половете. Като част от него ЦРМ в партньорство с онлайн медията OFFNews проведе обучение по създаване на съдържание за уеб, предназначено за 15 студента от различни специалности. По време на обучението са разгледани теми като: работно време и работен процес в редакциите на онлайн медиите, отговорност на журналистите, жанрове в журналистическите текстове за онлайн медии, езикът и новините, лийдът и структурата на новините, етични норми и редакционни принципи. В резултат на обучението бяха генерирани над 40 статии от студентите, преминали обучението, и публикувани в СОМ.

Проект „ЖУРНАЛИСТИКАТА В ДИГИТАЛНАТА ЕРА – ВСИЧКО В ЕДНА РАНИЦА“ - ЦРМ с финансовата подкрепа на Американското посолство в България организира поредица от професионални дискусии и семинари на тема „Журналистиката в дигиталната ера – всичко в една раница“. Бяха проведени четири професионални дискусии и семинари с 80 млади журналисти от национални и регионални медии в София, Стара Загора и Варна. Трейнингите бяха водени от Кевин Сайтс, американски автор и журналист на свободна практика, отразявал почти десетилетие военни конфликти и бедствия за медии като ABC, NBC, CNN, и Yahoo! News. Предизвикателствата на професията в дигиталната ера, импровизацията, техники за интервюиране, редактиране, работа с камера; и пр. въпроси бяха представени в светлината на предизвикателствата пред всеки журналист, работещ своята професия в съвременната епоха на бързо развитие на технологиите.

ПРОЕКТ „ОБЛИКЪТ НА МАЛЦИНСТВАТА В ОНЛАЙН МЕДИИТЕ В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА“ (2015-2016) - ЦРМ в партньорсто с Асоциацията за образование Mladiinfo International, Скопие участва в „Младежки форум: Бежанци и мигранти в новите медии в Югоизточна Европа и Централна Европа“. В рамките на проекта беше извършено изследване на медиите, проведено в България, резултатите от което бяха представени в Скопие в рамките на форум „Обликът на малцинствата в онлайн медиите в Централна и Източна Европа”, който събра 50 млади хора от 14 страни. Бяха представени резултатите от проведения мониторинг на медии от България, Македония, Гърция и Хърватия. Участниците имаха възможността да споделят опит и различни проведени изследвания по темата, както и да обсъдят перспективите, свързани с отразяването в медиите на етническите малцинства, сексуални и половите малцинства, бежанците и др.

ПРОЕКТ „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА МЛАДЕЖКО МНОГООБРАЗИЕ - ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВАТА В НОВИТЕ МЕДИИ“ (2015-2016)
Международно изследване за представянето на малцинствата в новите медии бе проведено в България, Македония, Хърватия и Гърция. Докладът бе основан на резултатите от мониторингов проект, който анализира журналистически материали по проблемите на малцинствата в известни новинарски сайтове от четири балкански страни: България, Хърватия, Гърция и Македония. Той предоставя сравнителен поглед върху професионалните стандарти в новите медийни практики между юни и юли 2015 г.

ПРОЕКТ „МОЕТО ЛЮБИМО МЯСТО В СЪРЦЕТО НА СОФИЯ“ (2014) - Проектът бе разработен в партньорството между ЦРМ и район „Средец” в отговор на приоритетите на стратегията на ЕС „Европа 2020” и стратегията на Република България „Европа 2020: Национална програма за реформи” за подпомагане дейността на общинската администрация с иновативния подход при включването на младите хора в определяне на приоритетите на местната власт. Проектът отговори на заложеното в стратегията на Европейския съюз „Европа 2020“ за растеж, като подпомогна постигането на социално единство между неправителствения сектор и местната власт и младите хора. Основна цел на проекта бе запознаване на младежите с различни професии, което да ги мотивира при избора на бъдещата им професия, и съвпадна с друг приоритет на „Европа 2020” за това държавите-членки да постигнат високи нива на заетост и производителност. В тази посока проектът отговаря и на Европейския план за Младежката инициатива за заетост и неговите по-конкретни мерки „Гаранцията за младежта“ с цел да се намали младежката безработица чрез ускоряването на прехода от училище към работа. Дейностите включиха заснемане на видеоклипове за любимите на младежите места за забавление, почивка, обучение , с помощта на консултанти и експерти. В рамките на „Училище за репортери” бе изработен „Репортерски наръчник”, и специално изработена за проекта страница във Фейсбук.
Опитът на екипа на проекта в осъществяването на младежки или насочени към младежка аудитория проекти ще послужи като ноу-хау.

Данни от ЦРЮЛНЦ към януари 2016 г.

Покажи данните от ЦРЮЛНЦ
Фондацията като юридическо лице с нестопанска с преобразуването се определя за извършване на общественополезна дейност по смисъла на чл. 2 и чл. 38 от ЗЮЛНЦ, с подпомагане на създадени по установения ред в страната електронни и печатни медии.Фондацията ще разходва имуществото си за осъществяване на следния